پیشکسوتان طراحی گرافیک در مراسم افتتاح نمایشگاه «فصل سفر»
پیشکسوتان طراحی گرافیک در مراسم افتتاح نمایشگاه «فصل سفر» در موزه گرافیک ایران به بیان مسائل و مشکلات طراحان گرافیک پرداختند.
به گزارش آتلیه اثرهنری به نقل از خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا، بهرام کلهرنیا گرافیست در مراسم افتتاح نمایشگاه «فصل سفر» (پوسترها و اسناد سازمان جلب سیاحان-دهه چهل خورشیدی) در موزه گرافیک ایران طی سخنانی گفت: ۱۵ هزار سند گرافیک از دورههای مختلف در این موزه ذخیره شده است. موزه گرافیک آرام و پیوسته کار خود را شروع کرد و حالا ذخایرش روز به روز در حال افزایش است.
کلهرنیا با بیان اینکه یک تکه کاغذ چاپ شده میتواند معانی بسیاری داشته باشد خاطرنشان کرد: چنین کاغذی میتواند شکل گرافیک در زمان خود را نشان دهد و یک سند گرافیک باشد. ما در این موزه ذخیره تبلیغات مطبوعاتی ایران را جمعآوری کردیم و در کنار هم قرار دادیم. در طراحی آثار این موزه میتوان شیوه ترسیم و شعارهای موجود در آثار را بررسی کرد. تاسیس و توسعه موزه جز با همت و بزرگواری پیشکسوتان گرافیک انجام نمیشد.
وی ادامه داد: نمایشگاه کنونی با عنوان «فصل سفر» مجموعه بینظیری از پوسترها با موضوع ایرانگردی است. امروز مسئله پوسترسازی برای گردشگری فراموش شده و در بسیاری از موارد عکس جایگزین آن شده مجموعه پوسترهای گردشگری حاوی نگاه اجتماعی طراحان نسبت به مسئله توریسم است.
این گرافیست با بیان اینکه امروز کامپیوتر جوانان گرافیست را از لذت دستنهادن روی کاغذ محروم کرده است، خاطرنشان کرد: حالا که مجموعهای از آثار استاد ناصریپور در موزه است به راحتی میتوانیم شاهد رویکرد گرافیک سنتی باشیم.
*اثر گرافیست میتواند درگاه ورودی یک فضا باشد
سیداحمد محیط طباطبایی عضو شورای فنی اداره کل میراث فرهنگی استان تهران در ادامه این مراسم گفت: شاید توسعه فناوری و رسیدن به دستاوردهای جدید این نقطه ضعف را داشته باشد که افراد غیرحرفهای بتوانند کارهایی در آن زمینه انجام دهند و مردم خود را بینیاز از گرافیست بدانند اما باید دانست که گرافیست فردی با نگاه خلاق هنری است که اثرش میتواند درگاه ورودی یک فضا باشد.
محیط طباطبایی با اشاره به ضرورت احترام به رویکرد و نظرات گرافیست در آثار سفارشی عنوان کرد: وقتی که سفارش یک اثر هنری به گرافیست داده میشود سفارشدهنده باید اجازه دهد فکر هنرمند در کار اجرا شود نه اینکه گرافیست صرفا مجری طرح باشد که در این صورت مجموعه ذخیره هنر معاصر ما کاهش مییابد.
وی افزود: مهمترین ویژگی موزه گرافیک حفاظت از تفکر انسانی است. مهمتر از پوستر، نقاشی، تمبر و طرح انسانهایی هستند که اینها را خلق کردند و امروز موزه نگاه آنها را به ما عرضه میکند. موزه گرافیک مکانی برای تذکر و یادآوری است، چراکه به ما یادآور میشود که چه کسی بودیم و چه کردیم و چگونه باید میراث گرافیک را به نسلهای بعد از خود منتقل کنیم.
ابراهیم حقیقی گرافیست در ادامه این نشست گفت: ما همیشه متکی به افراد بودیم چراکه اهل کار جمعی نبودیم. در هنر گرافیک همواره متکی به افرادی همچون استاد ممیز و استاد بلوچ بودیم که اگر آنها نبودند امروز موزه گرافیک را هم نداشتیم. حضور دغدغهمندان عرصه فرهنگ همیشه در این ملک موثر بوده است. زحمت و عمری که برای خلق آثار هنری صرف شده همواره بر مخاطبین تاثیر میگذارد.
حقیقی ادامه داد: استاد ناصریپور گنجینه ارزشمندی از پوسترهای قدیمی را در منزل خود نگهداری کردند و با توجه به مستاجر بودن ایشان همواره زحمت حمل و نقل و نگهداری این پوسترها را بردوش کشیدند و امروز این گنجینه را به موزه گرافیک اهداء کردند تا نسلهای بعدی شاهد تاریخچه گرافیک در ایران باشند.
هادی مظفری مدیر کل دفتر امور هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم گفت: امروز خاطرات ایام تاسیس موزه برای من زنده شد بهترین دوستانم را در جمع گرافیستها یافتم.
وی با بیان اینکه عدالت به معنای قراردادن هر چیز در جای خود است، خاطرنشان کرد: طراحان گرافیک عادلترین عادلان هستند چون میدانند هر چیزی را چگونه سر جای خود قرار دهند.
بازدیدها: ۲۰